Groei en krimp opnieuw in het nieuws

Het thema groei en krimp van bevolking blijft actueel. Dat komt omdat wij in Nederland nog steeds moeten wennen aan het verschijnsel bevolkingskrimp. Het heeft uiteraard impact op de vraag naar (nieuwe) woningen, winkels, kantoren, scholen en andere voorzieningen. De Atlas voor gemeenten 2010 van dr. Gerard Marlet gaf het debat een nieuwe dimensie door enkele (voormalige) groeisteden in het westen van het land, zoals Spijkenisse en Almere, te bestempelen als potentiële krimpgemeenten. In het radioprogramma Tros Nieuwsshow van 24 april 2010 ondervroegen Mieke van de Weij en Peter de Bie (zie foto) mij hierover.

Ik geef in de uitzending het voorbeeld van Helmond als een gemeente die met heel bewust beleid en maken van keuzes zijn positie heeft weten te verbeteren. En ik vergelijk de vorm van het economisch sterkste gebied van ons land met een rompertje. Een maand eerder publiceerde het vakblad RO-Magazine een artikel van Carla de Rie (foto), secretaris van het Topteam Krimp, en mij onder de titel  Zes misverstanden over krimp.

Wij vergelijken de omgang met krimp met de verschillende fases van het menselijk rouwproces. Toch is het geen treurig artikel…